В "Борисполі" буде тільки легальне таксі - "бомбил" ганяє "Беркут"

08 вересня 2011
В аеропорту «Бориспіль» з'явилося єдине таксі. Адміністрація аеропорту підписала з компанією «Еліт Таксі» договір на обслуговування пасажирів. Нові таксисти беруть більше встановлених раніше тарифів, але зате в авто можна розрахуватися кредитками і поповнити рахунок мобільного. Нелегальних таксистів в аеропорту ганяє «Беркут».

ХОЛОДОК І ТЕРМІНАЛ

Таксисти працюють у терміналів «В» і «F». Все виглядає, як в Європі: біля будівлі аеропорту пасажирів чекають машини з шашечками, пасажир сідає в машину і відразу ж нараховується вартість проїзду - вона висвічується на табло. «У нас в кожному автомобілі встановлені такі пристрої, ціну розраховує програма. Це виключає будь-який обман », - розповів нам один з таксистів Володимир. Ще одне ноу-хау - наявність терміналів для розрахунку кредиткою прямо в автомобілі і навіть можливість поповнення рахунку мобільного через цю міні-касу. «У нас всі машини - іномарки не старше 5 років, з техоглядом, кондиціонером, ліцензією», - розповідають таксисти.

«БОМБИЛИ»

Щоб сторонні таксі не могли під'їхати до будівлі аеропорту, всім легальним видали магнітні картки, які відкривають шлагбаум на в'їзді. Диспетчери аеропорту по гучномовному зв'язку радять пасажирам вибирати тільки легальне таксі. А зі сторонніми водіями бореться «Беркут». Ми стали свідками, як приватний водій домовився про поїздку з іноземцем і вів того до припаркованого на стоянці (година коштує 20 грн.) автомобілю. Раптово до них підлетіли «беркутівці» і почали пояснювати іноземцеві, що того хочуть відвезти незаконно. Гість міста обімлів від страху ... і пішов на автобус. Українці ж на це реагують спокійно: «Яка мені особисто різниця, легально чи ні? От мені їхати на Харківське шосе. У вашому новому таксі це коштує 184 грн., А з цим водієм я на такій же машині доїду за 160. І навіщо мені переплачувати?». «Якщо людина погоджується йти з нелегальним таксистом, заощаджуючи при цьому 10 грн. і забуваючи про власну безпеку, це його вибір », - говорять в прес-службі «Борисполя».

ЦІНИ

Проїзд в новому таксі дійсно трохи дорожче, ніж ціни, вказані на великій карті в аеропорту (тут ціна від 160 до 240 грн.). Тепер на них орієнтуються тільки водії-бомбили. «У нас роботи стало менше, але не набагато. Адже більшість людей хочуть їхати за описаними в таблиці тарифами, а ці возять дорожче. Тому люди самі підходять до нас», - розповів нам один з нелегальних таксистів Микола. Він порахував, що в центр довезе за 220 грн., а на Велику Окружну - за 240. У той же час нове таксі порахувало нам 249 і 271 грн. відповідно. Втім, є і третій, найвигідніший варіант - викликати машину по телефону в аеропорт через одну із служб таксі. Такі довезуть на Майдан - за 160-180, на Велику окружну - 170-200. Але потрібно буде ще доплатити за паркування 10 грн., Якщо час очікування більше 10 хвилин.

НЕЛЕГАЛИ ЩЕ ПСУЮТЬ ЖИТТЯ

У «Борисполі» кажуть, що 1 вересня був підписаний договір з приватним перевізником. «Фірма пройшла конкурс і виявилася кращою за всіма зазначеними критеріями», - розповіла нам прес-секретар аеропорту Оксана Ожигова. Але вона каже, що проблема з нелегалами, незважаючи на допомогу міліції та Мінінфраструктури, все ще залишається. «Спрацьовує людський фактор, питання взаємодії рядового співробітника міліції з таксистами», - говорить Ожигова.

Анастасія Браткова - Сегодня.ua